Newark

New Jersey, Verenigde Staten

Direct

» een vliegticket boeken

» een hotelkamer reserveren

Leuke aanbiedingen

 

 

Andere steden

Praktische informatie voor reizen naar Newark

De afstand tussen Nederland en Newark is groot, ongeveer 6000 kilometer. Het is dan ook niet gek dat er veel verschillen zijn. Vanwege deze verschillen is het zeer aan te raden om voor een reis voldoende informatie in te winnen. Hieronder een eerste stapje opweg.

Voor uw reis naar Newark

Inentingen

Op dit moment zijn er geen adviezen voor inentingen of vaccinaties voor een reis naar de Verenigde Staten.

Elektriciteit

Het netwerk voor elektriciteit is niet gelijk als dat van Nederland en Belgie. Ten eerste is de voltage de helft lager (110 volt). Controleer dus voor een reis of elektronica geschikt is voor lagere voltages. Daarnaast zijn de stopcontacten voorzien van de zogenaamde platte polen en is een verloopstekker noodzakelijk. Er zijn speciale plugins verkrijgbaar voor de VS, maar het is ook mogelijk om een universele stekker aan te schaffen.

Reisdocumenten

Vanzelfsprekend is een - geldig - paspoort nodig. Dit paspoort mag ook niet verlopen tijdens uw verblijf in Newark. Het kan voorkomen dat toeristen met een reisdocument dat binnen zes maanden na vertrek verloopt worden geweigerd. Daarnaast kan het verstandig zijn om niet te reizen met een paspoort waarin stempels staan van een land waarmee Amerika een vijandige relatie onderhoudt (denk hierbij aan Noord-Korea, Syrie, ...). Hoewel het officieel geen grond is om iemand te weigeren kan het bij de douane toch voor een hoop problemen zorgen.

Doordat Nederland deelneemt aan het Visa Waiver Program (een ontheffingssysteem van visa) is het voor Nederlandse staatsburgers mogelijk om zonder visum naar de VS te reizen voor toeristische of zakelijke doeleinden. Voorwaarde is wel dat het bezoek minder dan 90 dagen duurt. Let wel op dat iedere persoon zijn eigen paspoort dient mee te nemen. Kinderen die zijn bijgeschreven worden niet geaccepteerd en hebben een eigen visum of paspoort nodig. Wel is het nodig om elektronische toestemming (ESTA) te verkrijgen. Meer informatie over het ESTA of over de laatste veranderingen in het douanebeleid is te vinden bij de luchtvaartmaatschappijen, de Amerikaanse ambassade of bij de diverse reisorganisaties.

In Newark

Taal

Engels is de officiele taal van het land. Op vrijwel alle plaatsen wordt deze taal goed tot vloeiend gesproken. Dit geldt ook voor de omgeving van Newark en New York City. Wel is er een omvangrijke groep Spaanstaligen in de laatste decenia in de stad komen wonen. Hoewel zij onderling over het algemeen in de moedertaal blijven communiceren, zijn de meesten het engels ook machtig.

Tijdsverschil

Vanwege de omvang van de Verenigde Staten is men genoodzaakt om met meerdere tijdszones te werken. De vier belangrijkste zones zijn Eastern (zes uur vroeger), Central (zeven uur vroeger), Mountain (acht uur vroeger) en Pacific (negen uur vroeger). Doordat de stad aan de oostkust van het land ligt, valt het in de Eastern tijdzone en is het er zes uur vroeger dan in Nederland en Belgie.

Geld

De dollar is de enige wittelijke munteenheid in de Verenigde Staten, maar ook buiten het land is de dollar een veelvuldig geaccepteerd betaaldmiddel. Een dollar is verdeeld in 100 centen en heeft een eigen symbool: $. Fysieke dollars zijn er in twee vormen: munten en papiergeld. Munten zijn er in de waardes 5 ct, 10 ct, 25 ct, 50 ct en $1. Papiergeld is er in de waardes $1, $2, $5, $10, $20, $50 en $100.

Naast contant geld is de creditcard ook sterk ingeburgerd in de samenleving en er kan dan vrijwel overal ook mee worden betaald. Ook de Nederlandse creditcards van ING, Rabobank of ABN Amro worden eigenlijk altijd geaccepteerd. Toch zijn er een aantal zaken waarop gelet moet worden met creditcards. Ten eerste kunnen er (hoge) kosten zitten aan het gebruik. Controleer dus vooraf of - en zo ja hoeveel - er betaald moet worden voor iedere transactie. Ook is er vaak een dag-, week- of maandlimiet. Maar het belangrijkse is dat bij een creditcard de rekeningen achteraf worden betaald, waardoor er mee uitgegeven kan worden dan het maximale negatieve saldo van betaalrekeningen en over het tijdelijke "krediet" van de card zal rente moeten worden betaald. Informeer dus voor gebruik goed naar de voorwaarden.

Ook zijn er op vele plaatsen ATM's te vinden waar het mogelijk is om met de meeste Nederlandse pinpassen geld op te nemen. Let hier vooral op het zogenoemde cirrus- of maestro-logo.

Fooi

Veel personeelsleden is restaurants of bars wordt nauwelijks betaald. Voor hen betaald de werkgever vaak alleen de zorgverzekering en zijn ze verder vooral aangewezen op fooien van klanten. Vaak wordt er voor een zeer goede services tussen de tien en twintig procent fooi gegeven. Voor slechte of geen service geeft met niet. Let wel even goed op de menukaart, want in bepaalde restaurants is zijn de kosten voor service inbegrepen ("service included").

Internationaal rijbewijs

Om te mogen rijden in een auto is een internationaal rijbewijs niet langer noodzakelijk. Volstaan kan worden met een geldige Nederlandse versie.

Gewichten en maten

Het Amerikaanse stelsel van gewichten en lengtematen wijkt sterk af van het Europese. Dit geldt ook voor temperatuursmetingen. Hieronder zijn de meest belangrijke gegeven.

Ten eerste meten Amerikanen volumes af in gallons (3,785 liters), quarts (0,946 liters), pints (0,473 liters) en cups (0,237 liters). Een gallon is de standaardmaat bij tankstations.

Gewicht meet men in ounces (28,33 gram) en pounds (0,453 kg).

Afstanden gaan in inches (2,54 cm), foot (30,48 cm), yards (91,44 cm) en miles (1,609). Vooral de laatste is zeer belangrijk bij afstandsbepaling: afstanden lijken redelijk mee te vallen, maar ze dienen allemaal met 1,6 te worden vermenigvuldigd.

Temperatuuraanduidingen

Amerikanen gebruiken voor het aanduiden van de temperatuur niet de Celsius maar de Fahrenheit methode. Het omrekenen naar graden Celsius is vrij eenvoudig (maar niet geheel accuraat): het aantal graden in Fahrenfeit min dertig en de uitkomst delen door twee. Voorbeeld: 100 Fahrenheit = (100 - 30) : 2 = 35 ° Celsius.